Palenie w piecu nie było jeszcze tak proste

Do prawidłowego palenia potrzebne jest suche drewno sezonowane. Palenisko Ekspresja 2 jest tak skonstruowane że można w nim palić każdym rodzajem drewna liściastym jak i iglastym. Sterowane jest elektronicznie jak i manualnie. Pokażemy po kolei jak należy prawidłowo palić aby było jak najwięcej ciepła i nie powstawał smog. Taka mała instrukcja palenia wraz ze zdjęciami – kliknij, aby otworzyć.

Prawidłowo wykonany kominek kaflowy

Dobrze wykonany kominek kaflowy powinien grzać całą obudową i utrzymywać ciepło przez kilka godzin. Każdy producent wkładów kominkowych zaznacza ilość powietrza, jakie jest zaciągane i wydalane z obudowy kaflowej. Dlatego mogą być różne ilości ażurów (kafle z otworami) użyte do obudowy. Wszystkie kafle powinny być wypełnione szamotem z gliną, spięte drutem zduńskim i w środku powinna być wykonana wymurówka z płytek szamotowych (futrówka). Taka konstrukcja pozwala magazynować nam ciepło jednocześnie chroni nam obudowę kaflową. Obudowa kaflowa nie może mieć temperatury więcej niż 70 stopni gdyż powyżej tej temperatury kurz zaczyna się przypalać i tworzyć bardzo niebezpieczne warunki dla zdrowia. Przy użytym palenisku szamotowym temperaturę zbiera nam szamot użyty w wyłożeniu, a proces spalania jest bardzo powolny i nie ma szoku temperaturowego dla kafli, dlatego jest to jedyny dopuszczalny przykład użycia samych kafli w nowoczesnej metodzie „panelizacji”. Często klienci przychodzą i mówią że ktoś im powiedział że kafle można skleić bez wyłożenia szamotowego a palący wkład bardzo szybko będzie dawał temperaturę i będzie bardzo ciepło. Później się okazuje że po dwóch rozpaleniach obudowa kaflowa ulega zniszczeniu, dochodzi do poparzeń a kominek miał być tym wymarzonym a okazał się koszmarem. Dlatego trzeba się dobrze zastanowić przed wyborem wykonawcy, wiedzą którą oferuje, czy nie jest to przypadkiem pierwszy kominek wykonywany przez niego a cena jest bardzo atrakcyjna. Spełniajmy marzenia z głową i rozsądkiem.

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA

Nasza firma zajmuje się budową tradycyjnych pieców, kuchni i nowoczesnych palenisk. Proces budowy zajmuje nam do 7 dni jakie są potrzebne na prawidłowe wykonanie paleniska jaki oblicowania kafli. Nie wykonujemy atrap pieca kaflowego wykonywanych w jeden dzień w którym kafle składane są w garażu a w nie wkładane paleniska z szamotu, które nazywane są potocznie piecem kaflowym. Nasza wiedza oparta jest na doświadczeniu pokoleniowym, poparta bardzo dużą ilością wykonanych urządzeń grzewczych tradycyjnych jaki i nowoczesnych a nie poparta certyfikatami z kursów jedno dniowych.

Mistrz Zduński Dariusz Krupa

PALENISKO EKSPRESJA II

Nowoczesne palenisko Ekspresja zostało wzbogacone w nowe systemy kanałów akumulacyjnych magazynujących ciepło. Opracowaliśmy kanały szamotowe (wypalamy naturalny szamot) w których gazy dopalają się dzięki zastosowaniu autorskiego ułożenia cegieł. Gazy i cząstki lotne wirują i dopalają się oddając bardzo dużo energii. Zastosowaliśmy połączenie pieca komorowego z piecem jednozwrotnym dzięki czemu możemy zastosować klapy rozpałowe – ułatwiają rozpalanie w trudnych warunkach atmosferycznych skracając drogę spalin. Budowa Pieca jest za każdym razem dobierana do potrzeb inwestora a masa szamotowa potrafi sprostać wymaganiom cieplnym każdego. Tak skonstruowane kanały nie boją się bardzo mocnego palenia. Zastosowanie przeszklonych drzwiczek pozwala cieszyć się widokiem ognia. Drzwiczki zostały zaprojektowane do paleniska akumulacyjnego, posiadają podwójną szybę bez ramową i specjalny rozkład powietrza dostarczanego do paleniska. Podwójna szyba powoduje zwiększenie energii w akumulacji ograniczając promieniowanie na zewnątrz. Drzwiczki wykonywane są przez profesjonalną firmę specjalizującą się w produkcji wkładów i posiadają atesty. Konstrukcja naszych palenisk oparta jest na wiedzy zduńskiej i wykorzystuje długoletnie doświadczenie czołowych Polskich inżynierów z których powinniśmy być dumni gdyż zapisali piękną kartę w historii polskiego zduństwa. Udoskonalone stawiają je w szeregu najlepszych palenisk w Europie.

Nasze piece magazynują ciepło a nie puszczają je do komina.

Mistrz Zduński Dariusz Krupa

TRADYCYJNE ZDUŃSTWO:

Polega na wykorzystaniu wiedzy i umiejętności latami pod okiem Mistrza Zduńskiego przy budowie piecy pokojowych i kuchennych. Wykorzystuje się tu materiały takie jak glina, cegła czerwona, cegła szamotowa, szamot. Wykonanie sprawnie działającego urządzenia wymaga czasu i dużej wiedzy tak by kuchnia, piec były bezpieczne i bardzo sprawne. Prawdziwy zdun bez problemu potrafi wykonać rozbudowana kuchnie z zapieckiem, piecem chlebowym oraz każdy rodzaj pieca z wykorzystaniem kanałów. Potrafi ocenić po usytuowaniu jaki środek w piecu będzie wykonany: „komorowy, opadowy, kanałowy, wachlarzowy”. Przy budowie pieca, kuchni nie ma czasu na eksperymenty i naukę. Tutaj stosuje się wiedzę zdobytą przez lata aby Inwestor mógł spać bezpiecznie i spokojnie.

Mistrz Zduński Dariusz Krupa

NOWOCZESNE ZDUŃSTWO:

DSC07499Polega na wykorzystaniu nowoczesnych materiałów wykorzystywanych do budowy piecy, kominków. Są to prefabrykowane paleniska akumulacyjne, kanały cugowe, płyty szamotowe, bardzo szeroka gama klei i tynków wykorzystywanych do wykańczania ścian obudowy. Nowoczesna elektronika która steruje procesem spalania.

Mistrz Zduński Dariusz Krupa

 

PALENISKO CERAMICZNE „EKSPRESJA”:

Palenisko ceramiczne „Ekspresja” zostało zaprojektowane tak aby zapewnić maksymalne parametry cieplne. Palenisko jest w stanie ogrzać powierzchnię do 200 metrów w domach energooszczędnych, przy dobrym zaprojektowaniu pomieszczeń. Ścianki paleniska mają grubość 12 cm i składają się z dwóch elementów: zewnętrznej i wewnętrznej. Wewnętrzne palenisko jest zrobione z elementów które można wymieniać. Palenisko posiada dopalanie gazów, system czystej szyby, drzwiczki przystosowane są do akumulacji z podwójną szybą. Izolowana komora dopalająca zwiększa sprawność pieca. Dzięki modułowej budowie palenisko posiada kilka wymiarów, dzięki czemu może być zastosowane do każdego modelu pieca. Zastosowana elektronika pozwala zmniejszyć zużycie drewna. Palenisko po rozpaleniu z pełnym wsadem oddaje ciepło przez ponad 20 h.